Cel mai vechi set de table descoperit pe teritoriul Iranului de astăzi

Cel mai vechi set de table descoperit pe teritoriul Iranului de astăzi

Unul dintre cele mai vechi jocuri de backgammon din lume, împreună cu 60 de piese, a fost descoperit sub ruinele legendare ale orașului ars din provincia Sistan-Baluchistan, din sud-estul Iranului.

Arheologii iranieni care lucrează la relicvele acestei civilizații de 5.000 de ani susțin că acest backgammon este mult mai vechi decât cel descoperit deja în Mesopotamia, iar dovezile lor sunt suficient de puternice pentru a susține că jocul de masă a fost jucat prima dată în orașul ars și apoi transferat altor civilizații.

"Backgammon-ul dezvăluie indici intrigante despre stilul de viață al acestor oameni," a declarat Mansour Sajjadi, șeful echipei de cercetare.

"Jocul de table din lemn de abanos, care nu creștea în Sistan și comercianții obișnuiau să-l importe din India."

A adăugat că tabloul prezintă un șarpe gravat care se învârte în jurul său de 20 de ori, producând astfel 20 de sloturi pentru joc, mai cunoscut în limba persană ca Nard. Gravura, realizată artistic, indică faptul că artizanii din orașul ars erau maeștri în acest domeniu.

"Cele 60 de piese au fost, de asemenea, descoperite într-un vas de teracotă lângă tablou. Ele erau făcute din pietre comune extrase din carierele orașului, inclusiv agat și turcoaz," a adăugat Sajjadi.

Experții se întreabă încă de ce au jucat jocul cu 60 de piese și încearcă să descopere regulile acestuia, dar cel puțin arată că este cu 100-200 de ani mai vechi decât cel descoperit în Mesopotamia.

Sunt, de asemenea, intrigat de faptul că locuitorii civilizațiilor antice, despre care se crede în mod larg că se preocupau de supraviețuirea lor zilnică, își puteau permite să se dedice unor luxuri precum jocurile de table.

Înapoi la blog